Roluję 3 składniki i szybko robię pyszne roladki. Są idealne na codzienną lub uroczystą przekąskę

Dodano:
Roladki na przekąskę Źródło: Shutterstock / Andrey Starostin
Zastanawiacie się, co zrobić na szybką przekąskę? Ja zwykle roluję trzy składniki i ekspresowo powstaje przekąska idealna na co dzień i od święta. To naprawdę dobry pomysł, bo roladki nie tylko dobrze smakują, ale też pięknie wyglądają.

Przekąski często kojarzą się z czymś mało zdrowym, kupionym i zjedzonym na prędce. Jeśli jednak przyrządzicie domową przekąskę, z pewnością będzie wartościowsza. Czas przygotowania małego co nieco powinien być krótki, bo też szybko się je zjada. A poza tym nikt z nas nie narzeka na nadmiar wolnego czasu.

Z czego zrobić ekspresowe roladki na przekąskę?

Ekspresowe roladki na przekąskę najlepiej zrobić ze składników pokrojonych w plasterki. Wtedy wystarczy je ułożyć na sobie i raz-dwa zrolować. Mogą to być plasterki wędlin, np. szynki konserwowej, gotowanej, dojrzewającej, a także boczku wędzonego czy salami. Świetnie nadadzą się tu także plastry sera żółtego albo koziego. Do roladek warto też dołączyć warzywo. Może mieć formę liści, które zroluje się razem z serem i wędliną, np. szpinak, sałata masłowa lub słupków np. ogórek kiszony, ogórek świeży, marchewka, papryka.

Jak zrobić błyskawiczne roladki z 3 składników?

Moje błyskawiczne roladki na przekąskę zwykle robię z trzech składników, które w zasadzie zawsze mam w swoich zapasach. Są to plastry szynki i żółtego sera oraz liście, np. szpinaku lub sałaty masłowej. Składniki układam na sobie, roluję i spinam wykałaczkami. Taką przekąskę zjada się z wielką przyjemnością.

Przepis: Roladki z trzech składników

Szybkie roladki z trzech składników idealne na przekąskę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 8 cienkich plastrów szynki np. konserwowej
  • 8 cienkich plastrów sera żółtego
  • 8 dużych liści szpinaku lub sałaty masłowej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie liściLiście szpinaku lub sałaty opłucz, osusz. Wykrój z nich sztywne kawałki, tak by całość była elastyczna.
  2. Formowanie roladekUłóż na sobie w stosik po plasterku szynki, sera i szpinaku lub sałaty. Z takiego zestawu zwijaj roladki. Każdą zepnij wykałaczką.

Roladki ze skrobiowym dodatkiem

Jeśli chcecie sprawić, by wasza przekąska była jeszcze bardziej pożywna, możecie ją wzbogacić skrobiowym składnikiem. Może to być paluszek słony czy grissini albo pokrojone w słupki pieczywo. Owija się je ułożonymi w stosik pozostałymi składnikami i przekąska gotowa.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...